Школе за 21. вијек

 

Пилот пројекат „Школе за 21. вијек на Западном Балкану“ реализован је у сарадњи са Британским савјетом у 15 основних школа у Републици Српској током 2018. године. Свака школа учесница у пројекту добила је по 30 Микробит рачунара, које могу користити у наставним и ваннаставним активностима. У оквиру реализације овог пројекта обучено је око 150 наставника информатике, математике, физике и сродних области (10 наставника по школи).

Обука је трајала пет дана у термину од краја августа до почетка септембра 2018. године у свакој од изабраних школа и састојала се из три модула и то: Критичко размишљање и рјешавање проблема, Дигитална писменост и Кодирање помоћу Микробит рачунара. Након oбукa наставници стечена знања могу преносити на ученика у оквиру редовних наставних, али и ваннаставних активности.

Циљ пројекта је да се унаприједе вјештине критичког размишљања при рјешавању проблема и повећа дигитална писменост како код наставника, тако и код ученика. Још један од циљева је и формирање клубова за кодирање по школама који се касније могу међусобно такмичити на школским, регионалним и републичким такмичењима.

Пројекат је дао велики допринос унапређењу и модернизацији наставног процеса, као и јачању кључних вjeштинa и вjeштинa кoдирaњa кoд учeникa узрaстa oд 10 дo 15 гoдинa крoз нaстaвнe и вaннaстaвнe aктивнoсти. Такође, пружа допринос усавршавању рада наставног особља, у складу са развојем савремене информационе технологије и унапређења њене примјене у настави. Наставници који су прошли обуке су били врло задовољни реализованим активностима и заједнички став им је да оваквих пројеката у будућности треба бити што више. По завршетку обука свим наставницима су уручени цертификати. У плану Министарства просвјете и културе и Британског савјета је наставак реализације пројекта у свим основним школама у Републици Српској у наредне двије године.